úterý 18. listopadu 2014

Buďte výjimeční - aneb jak nebýt ovcí, v 6ti bodech.

Mám pocit, že dnešní doba tak trochu mlží unikátnost. Prostě jako když vezmete plastelínu a demokraticky uděláte ze všech barev jednu odporně šedo-hnědou. Z mužů i žen, z výstřednosti i z průměrnosti, z dobrého i zlého, takže už těžko vnímáme rozdíl a odlišujeme hlavní rysy jednotlivých věcí, mizí hranice i původní charakteristika a definice většinou prezentujeme jako relativní. Jsou ale všecka fakta relativní? Nebo fakta zůstavájí fakty, a relativní je pouze náš pohled a prezentace těchto pravd? 

Určité principy se vyplatí držet, a jisté pravdy se mají hájit, ne prskat do jednoho pytle kde z nich vznikne unylá sr..ka. Příklad? - Europivo. Evropské normy a unifikace. Módní trendy a snaha učinit z lidí tupou masu, běžící si koupit jeden kabát - protože ten je zrovna IN. 

Nechápejte mně zle, mám ráda IN oblečení. Myslím že i evropské normy mají svůj význam. Ale nemělo by to být na úkor osobní jedinečnosti. Nemělo by to být snižování našich vlastních kvalit a výjimečnosti - toho, co nás odlišuje od ostatního. 

Odlišnost není špatná.

Myslíte si o sobě, že jste výjimečná osobnost? Ani ne.. ale proč? Protože ve skutečnosti jí jste. Každý z nás je. Jde jen o to, zda si umíme vlastní osobitost uhájit, nebo se necháme zmasakrovat davem. 
Jak být výjimečný - v pár bodech:

1. Nenakupujte na základě reklamy, ale na základě zdravého rozumu. 
Nepřemýšlet a jednat impulzivně, nebo na základě toho, co nám jiný předloží jako geniální doporučení - je jednání tupé ovce. 

2. Nevěřte tomu, že všecko co napíšou noviny a ukážou v televizi, je pravda.
Protože za každou hláškou stojí někdo, kdo na ní může buď něco vydělat, nebo se mýlit. Hledejte více zdrojů informací a více pohledů na věc - následně si utvořte svůj vlastní. Nejste přeci papoušek, abyste jen opakoval to, co jste se doslechl v televizi. 

3. Čtěte knihy nabísto bulváru.
Bulvár má hrozně zvláštní schopnost. Brnká na lidskou strunu tendence k zlomyslnosti, závistivosti, nepřejícnosti a škodolibosti. Ruku na srdce, každý si občas zamne ruce, když se druhému zrovna něco nepodaří - ať už jde o souseda, nebo osobu veřejně známou. Lépe sledovat životy druhých, když ten můj je tak ukrutně nudný. Ne? Bohužel, bulvár už s těmito lidskými slabinami počítá a vydělává na nich. Tohle chcete podporovat?
Naproti tomu, kniha šlechtí duši člověka. Dozvídáte se nové, rozvíjíte slovní zásobu, žijete v románech plných dobrodružství, romantiky.. nebo spomínajících lidskou šlechetnost - a ty nenásilně formují váš vnitřní život. 

4. Nekupujte to, co je moderní - ale to, co se vám opravdu líbí. 
Znáte to, jste s někým v obchodě a spatříte nějakou nááádhernou věcičku: "Jéééé to je rozkošný.." vyletí z vás. A dostane se vám odpovědi, jestli jste se nezbláznil. NO A CO. Možná zbláznil, ale nejste tupou ovcí, abyste slepě přejímal názory druhého - i kdyby to byl Karl Lagerfeld.

5. Inspirujte se chybami.
Ano, čtete dobře. Chybami lidstva z dějin historie, chybami vašich rodičů i chybami vlastními. Není dobré je opakovat. A je moudré si je uvědomovat. Historie předpovídá budoucnost. 

6. Nejednejte na základě strachu a studu.
Ze strachu o sebe, se člověk někdy nezastane druhého. Ze studu před druhými, se někdy nepřizná k pravdě. Buďte stateční, jedineční a nestyďte se za to. 

7. Rozvíjejte svou osobnost
Hledejte to, co vás baví a učte se být v tom stále lepší. Pěstujte koníčky :) Mějte vlastní názor. Učte se ho vytvářet a nebojte se ho prezentovat. Nebojte se i zmýlit, přiznat chybu, omluvit se - a případně si své názory opravit. 

Howgh. :)
















1 komentář: