pátek 24. října 2014

Jak být 100% úspěšný

Tak tohle je titulek který vídám na internetu stále častěji. Jak být úspěšný, zdravý, jak porosperovat, jak zařídit aby moje firma měla neustálý přísun zákazníků, jak se stát bohatým.. Koučové, NLP, motivátoři, semináře... No já toho začínám mít celkem dost.

Dost toho mám proto, že nikde nevidím že by se v ČR zvedalo procento úspěšnosti a zdraví populace. Dost toho mám i proto, že jde v podstatě o byznys založený na imaginárním produktu, po kterém všichni touží. "Úspěch". Ale dá se úspěch prodávat? Ano, prodávat - protože zadarmo vám tak vzácný recept samozřejmě nikdo nedá. 

Osobně jsem na žádném placeném semináři nebyla. Stačila mi zkušenost, kdy jsem mohla s podobnými lidmi pracovat. Působilo to na mne trochu jako sekta. Skupina mladých nadšenců, vzhlížících ke svému guru. Já bych měla na starosti marketing, to a ono a tamto.. a samozřejmě, byla bych taky hrozně úspěšná a bohatá.. a zdravá. Ale asi by to nebylo hned. Vlastně ze začátku by to asi ani nebylo za plat, ale mohla bych chodit zdarma na semináře. No já nevim přátelé, ale fakt, že mega úspěšný milionář a NLP guru, mně začne učit cestě k bohatství tím, že mi za mou odvedenou práci nezaplatí, mi úplně stačil k tomu abych se obrátila na podpadku a klidně jim přenechala své potenciální miliony. 

Je fakt, že ti lidé mají něco do sebe. A nepopírám, že operují informacemi, které mohou být přínosné. Ale rozhodně nemají recept na štěstí, ani na zdraví, ani na peníze. Ten kdyby někdo měl a chtěl se s ním podělit, tak už to u nás vypadá jinak. A pokud je to správný byznysmen, pochybuji, že by chtěl jen tak za pár tisíc prodat své know-how pár tisícům lidí. Leda že.. 

Leda že by to byl byznysmen který se chce napakovat pár tisíci od pár tisíců lidí. To by mi dávalo logiku spíš. Schopnosti tito lidé mají, to asi ano. Slibovat, řečnit a prodávat. Mají své charisma a schopnost přesvědčit a na tom to staví. 

Pokud zajdu ještě dál, to samé bych řekla o lidech, vykládajících karty, tarot, věštby a všecko ostatní slibující pomoc bezradným v nouzi. "Vykladači - nemám vás ráda". Pokud chcete pomáhat, dělejte to zadarmo. Jinak to není pomoc, ale placená rada, která má úspěšnost jedna ku deseti, a pravděpodobně by se tak stalo stejně, i bez vašeho radění. Radit totiž umí každý nejlíp. I já řeším s kamarádkami milostný život, chlapy a rad mám stovky. Ale nenechám si za to platit. A ani za to platit nebudu. Pokud bych chtěla vyšší stupeň poradenství, asi radši zajdu k vystudovanému terapeutovi a nechám to proplatit pojišťovnu. 

V titulku mám příslib "jak být na 100% úspěšný". Abych tedy nikoho nezklamala, zde jsou moje tipy (a ne, nemusíte mi za to posílat peníze). Nebudu vás ani přesvědčovat o tom jaké mám schopnosti a co všecko jsem vystudovala. :) 

1. Buďte sami sebou.
Pokud se prezentujete jako někdo jiný, nebo pokud se snažíte někým jiným být, nikdy nemůžete dostat to, po čem vaše skutečné "já" touží. Okolí vám totiž může být přínosem a dávat vám, ale vždy to bude dávat "Vám" jako tomu, koho vidí a zná. Pokud ten co vidí a zná není skutečný, nemůže dostat to, co si kutečně přeje. 

2. Nebojte se mít vlastní názor.
A nebojte se ho vyjádřit. Dělejte to často a asertivně. Předejdete kolapsu a výbuchu vaší vnitřní , emoční atomové bomby. Protože to, co neventilujete se kupí. A kupit se nemůže do nekonečna. A po výbuchu se těžko spravují následky. 

3. Dělejte to, co vás baví.
A snažte se, aby vás bavila i vaše práce. Protože to, co nás baví děláme i nejlépe a s nejlepšími výsledky. 

Dnes zůstanu u těchto třech rad. Mám jich samozřejmě další spousty, ale nechám si něco na příště. ;) No vida. Teta Sally radí. Neutrácejte tisáce, a napište rovnou mně. :))

Ale zajímá mne váš názor na podobné věci. Máte zkušenost? Pozitivní, negativní? Souhlasíte, nebo píšu bláboly? :) Těším se na komentáře.

p.s. Be happy!
E.F.




3 komentáře:

  1. Ahoj, máš tam překlep "porosperovat". Jinak fajn články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee diky moc. Vetsinou to ze sebe sypu, takze obcas neco ulitne. Urcite by se toho naslo vic. :-)

      Vymazat
  2. Děkuji za úžasný příspěvek,mluvíte mi z duše.Mám jen negativní zkušenost!!Manželka bývalého zetě tak dlouho"koučovala"vnučku,až ta se od své mámy úplně odvrátila, pohrdá ji a naprosto psychicky ničí.Jak se můžem bránit? Děkuji za odpověď. charuza.k@centrum.cz

    OdpovědětVymazat